Чет08132020

Последна промена01:52:28 PM

SCREEN

Cpanel

  

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Охрид Музичарите од Охрид на мирен протест

Музичарите од Охрид на мирен протест

Сподели

Мирен простест на членовите на Здружението на музичари „Охридски музички еснаф“.

Испратија барање до Министерот за здравство и Комисијата за заразни болести да пронајдат начин музичарите да ја работат својата работа како и останатите дејности. Игор Бежаноски, претседател на Здружението, кажа дека бараат музичарите да бидат вклопени во системот на работа во вонредна здравствена состојба.

Да се изменат членовите во Законот со кој се забранува организирање на жива музика во угостителските објекти. Сигурни сме дека со донесените протоколи за работа на угоститеските објекти веќе се обезбедени услови кои нудат од здрaвствен аспект безбедна средина за гостите и за персоналот и со минимални дополнувања и музичарите би се вклопиле во оваа средина без никаков здравствен ризик по сопственото здравје и околината“, кажа Бежаноски за ТВМ Телевизија. 


Барем колку -толку да сме присутни. Охрид не познава ваква сезона со малку гости и без жива музика која е одлика на на нашиот град. Повеќе од 15 ресторани работат со жива музика. Да не ги заборавиме и кафулињата и пабовите кои работат со жива музика , а при тоа се запазуваат протоколите со држење на растојание, па наместо радио ние да свириме со запазување на протоколите за работа на рестораните и пабовите“.

Претставникот од Асоцијацијата „Музика сега“, Трајко Симоноски, посочи дека музичарите ќе мора да се адаптираат и организираат во новонастанатата ситуација.

„Ќе мора да станеме сериозни. Во изминативе години на многу од нас ни одговараше да бидеме сива зона, но денес тоа ни се враќа по глава. Наскоро се надевам дека сите ќе се окрупниме и ќе бидеме силни за да си го вратиме достоинството на ова прекрасна професија која ја имаме“.

Венко Пашоски, координатор на Охридски музички еснаф од Охрид и Струга,тврди дека мирниот протест е единственое инициран од забраната за организирање на музички настани , живи свирки во рестораните и кафулињата и во угостиетските објекти.

„Напоменувам дека овој мирен протест нема политичка позадина или има врска со било каква политичка партија. Има само едно барање нема место за пазар“.

Мирниот протест на Задружението на музичари -Охридски музички еснаф доби поддршка и од колегите од Естрада на Македонија и Асоцијацијата „Музика сега“. Од Естрада Македонија, претставникот Боби Мојсоски, напомена доколку нивното барање не допре до надлежните ќе следува нов протест на музичарите во Скопје.

Извор ТВМ телевизија 

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK